Ny rapport fra KS – Staten har overdreven tro på lovverk
En ny rapport om statlig detaljstyring viser at lovene i sum har hatt negativ effekt, og at de nasjonale målsetningene i liten grad er nådd.
20.02.2025
Advokatfirmaet Lund & Co DA og BDO har undersøkt hvor effektiv og egnet lovgivning er for styring av kommunesektoren.
– Rapporten bør være en vekker. Stortinget har gode intensjoner, men overvurderer de positive effektene av lovgivning og undervurderer de negative virkningene av å bruke lover for å styre kommunesektoren. Jeg håper nasjonale politikere og ansatte i departementene setter seg grundig inn i rapporten. Det er helt nødvendig at vi endrer måten vi tenker på når det mangler folk og penger, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.
Til tross for et uttalt mål fra Stortinget om rammestyring av kommunesektoren, er det også tidligere rapportert at det foregår en stadig økende detaljstyring av sektoren.
En betydelig byrde
Det gjøres følgende oppsummering av de fire lovene som er undersøkt:
Oppsummert er at detaljert statlig regulering i sum gir negativ effekt i lovene vi har undersøkt. Det samlede styringspresset gjennom detaljert regulering er også en betydelig byrde for den enkelte kommune, særlig innenfor sektorene helse og omsorg og oppvekst som utgjør en betydelig andel av kommunenes samlede tjenester. Det virker som om statlige myndigheter har en overdreven tro på lovverk som styringsvirkemiddel fremfor andre virkemidler. Dette til tross for at det ikke foreligger tilstrekkelig evaluering av lovverk som styringsvirkemiddel, særlig når det gjelder bruker- og samfunnseffekt. Evalueringene som finnes peker på negative effekter i likhet med våre funn.
– Funnene er alvorlige. Den viser at detaljert styring av kommuner og fylkeskommuner gjennom lover skaper unødvendig merarbeid og byråkrati. De gir ikke de tjenestene vi ønsker og kan få, sier Helgesen.
Foreslår tiltak
I rapporten foreslås det en rekke tiltak mot overdreven bruk av lov som styringsvirkemiddel. Her er noen av dem:
- Systematisk/periodevis evaluering av effekten av lovkrav og innføring av «solnedgangsklausuler – det vil si at lov eller forskrift har en utløpsdato hvis man ikke tar aktive valg om fornyelse.
- Oppdatering av instrukser, retningslinjer og veiledere: Det gis en rekke konkrete forslag til endringer.
- Kompetanseheving i statsforvaltningen, både departementer og direktorater om regelverket om kommunalt selvstyre. Kompetansehevende tiltak bør også rettes mot Stortinget som lovgiver.
- Innføring av et lovråd for kommunesektoren: Rapporten beskriver detaljert hvordan et slikt lovråd kan opprettes, kompetanse, saksbehandling, formål m.v. Det fremgår at et formål er å få en mer uavhengig vurdering av lovforslag fra personer med særlig kompetanse om selvstyre. Det vises blant annet til lovråd i Sverige og dagens regelråd for næringslivet.
- Utvidet adgang til forsøksvirksomhet.
Se også FoU-artikkelen Staten styrer kommunene sterkere enn før